KÉP,FOTÓ,STÍLUS....,VAGY AMIT AKARTOK ! FÉNYJÁTÉKOK ÉS SZÍNKÉPEK....

Az aki mindig csak a "nagyságot" nézi, az nem látja meg, azt a fantasztikus titkot, a körülöttünk sejtelmesen rejlő, rejtőzködő apró csodákat....


APRÓ   GONDOLATAIM   A  MŰVÉSZI  FOTOGRAFÁLÁS   KAPCSÁN:

187794-1312210994-0.jpg


FOTOGRÁFIA,  FOTÓZÁS, FÉNYKÉPEZÉS,  HÉTKÖZNAPI  KÉPEK, MŰVÉSZ  FOTÓK....MENNYI  MEGNEVEZÉS.  DE  VALÓJÁBAN  EGY REMEK  IDŐTÖLTÉS,  VAGY  MÉGIS  CSAK  TÖBB  ANNÁL,  TALÁN  MŰVÉSZET?!  EZT  PRÓBÁLOM  EBBEN  A  NÉHÁNY  GONDOLATBAN  FELFEDNI,  FESZEGETNI.


            187794-1311774761-0.jpg

Valóban   semmi  sem  hasonlítható  a  fényképhez, mégpedig  azért  mert  véglegesen  megragadja  a   végtelen  idő  egy  - egy  pillanatát.  A  hatalmas   műszaki  és  technikai  fejlődés  ellenére  is  biztosan  állíthatom,  hogy   az  igazán    és  talán  tökéletes  fotográfia   alapfeltétele,  maga  a    fotós.  Ezért  fontos  a  fotózás   alapelveinek   tökéletes  ismerete,  mivel  így  már  teljes  egészében  élvezhetjük  azt, amit   a  fényképezés  művészete  nyújthat  nekünk. 


187794-1311774634-0.jpg


A fotóművész kiválasztja és meghatározza, hogy a  következő elemek közül  melyiket akarja  használni és  milyen  mértékben,  hiszen  ezzel tudja  azt  a képet, fotót  netán „alkotást"  létre hozni,  a harmadolás szabálya, a lényeg kiemelése, szimmetria, nézőpont változtatása, vonalak alkalmazása.  Csak megemlíteném még  az „aranymetszést". Ennek igen sok  helyen van jelentősége...a  fényképezésnél, a  művészetekben  és  még nagy  szerepe van  a nyomda technikában, /reklám, Publicizmus stb/. Alkalmazásának oka az, hogy az aranymetszés arányának követésével szebb, érdekesebb fénykép készíthető, mintha a téma egyszerűen középre kerülne. Jó segítség lehet, ha nem mutatkozik más mód megfelelő kompozíció kialakítására.


187794-1310803667-0.jpg


Az  aranymetszés  leegyszerűsítve : AZ  ARÁNY , AZ  ARÁNYOK  TÖRVÉNYSZERŰSÉGE.

A művészetben az arány az egyes részek méretének viszonya az egészhez és minden rész méretének viszonya valamennyi rész méretéhez. Az arány minden alkalommal jelentkezik, valahányszor valaminek, ami önmagában teljes egész, különböző formájú részei vannak.

  187794-1309449042-0.jpg

Az aranymetszés az arányosságnak a természetben és a művészetben uralkodó törvénye, melyet sok területen alkalmaznak, klasszikus arányrendszer, amely meghatározza a főbb oldalelemek egymáshoz való viszonyát, arányait. A tipográfiában általánosan elfogadottá vált az aranymetszés szabályának használata, mely az arányosság és az esztétikai tökéletesség érzetét kelti. Az  aranymetszés az ember tökélyre törekvésének legmagasabb stádiuma. Olyan szabály, amit a matematika, az építészet, a művészet és a természettudományok egyaránt felfedeztek és használtak. Mágikus eredete ismeretlen, csupán az alkalmazásából tudhatjuk, hogy már évezredek óta jelen van az emberi alkotásokban. Az aranymetszés üzenete - Mégis rend van a világban…a  világegyetemben,  aminek  mi  is  apró  részesei  vagyunk.

          187794-1314436795-0.jpg

A fotográfia vagy fényképészet "fénnyel rajzolás" vagy "fényrajz" a jelentése. Valójában mindig ide jutunk el. Mi ez ha nem művészet ? Aztán nézzük meg a fotógráfia meghatározó irányzatait majd felépítését /struktúráját/. Portré, akt , utcai fotografálás , fotózsurnalizmus, hobbi- és amatőr fényképészet, kompozit, avantgárd és az „újtárgyiasság", szociofotógráfia és még sorolhatnám ....Felében kapcsolódik a képzőművészetek egyes stílus írányzataihoz, vagy pedig kapcsolható egyes stílus jegyeihez.


           187794-1311774898-0.jpg

A képkivágásnak óriási ereje van, hiszen a valóságtól akár teljesen különböző jelleggel ruházhatja fel felvételeinket. Végtelenségérzet szűk képkivágással ez furcsán hangzik, de egy gyakran alkalmazott fotós technikát fed fel. A téma beállítása és a fotós által választott látószög segítségével a kevesebbel többet, szűk képkivágással a végtelent örökíthetjük meg. Vagyis képzeljük el a Balatont és rajta egy hajót ábrázoló képet. Úgy tűnhet, hogy a hajó a Balaton közepén ring, mert a vizet sehol sem töri meg a partvonal. Ha a partot vagy a horizontot is a képbe komponáltuk volna, /de mivel mi szűk képkivágással /, a közeli látószöget választottuk, így a végtelent örökíthettük meg.


  p6120045a.jpg

Igyekezzünk teleobjektívvel fotózni (vagy a kompakt gépet tele állásban használni)! Ha nincs elég nagy átfogású objektívünk a távolból készített elkapott pillanatok készítésére, de van egy nagyobb felbontású érzékelővel ellátott gépünk, később vágjuk le a nem kívánatos részleteket a képről, hiszen vágás után is marad még elég felbontásunk a fotó élvezetéhez.


          187794-1308501040-0.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 12
Heti: 30
Havi: 262
Össz.: 96 262

Látogatottság növelés
Oldal: RÖVIDEN A MŰVÉSZI FOTOGRAFÁLÁSRÓL....
KÉP,FOTÓ,STÍLUS....,VAGY AMIT AKARTOK ! FÉNYJÁTÉKOK ÉS SZÍNKÉPEK.... - © 2008 - 2022 - stilusvilaga.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »