KÉP,FOTÓ,STÍLUS....,VAGY AMIT AKARTOK ! FÉNYJÁTÉKOK ÉS SZÍNKÉPEK....

Az aki mindig csak a "nagyságot" nézi, az nem látja meg, azt a fantasztikus titkot, a körülöttünk sejtelmesen rejlő, rejtőzködő apró csodákat....

                            A  FÉNY  VILÁGA.....

                                     /AVAGY  A  FÉNYLÁTÓK/

1245518560_78.jpg

AZ  OLDALAKON  SZEREPLŐ  FOTÓK  SAJÁT  KÉSZÍTÉSŰEK,  IGYEKEZTEM  A  TÉMAKÖRÖKKEL  KAPCSOLATOS  SZITUÁCIÓKAT  ÉS  TÉMAKÖRÖKET  MEGFELELŐEN  ILLUSZTRÁLNI  VELÜK.Mi  a  fénylátok,  a környezetünket úgy érzékeljük, hogy a tárgyakról visszaverődő fényt látjuk. Mi  olyanok  vagyunk, hogy  a fény  és  az  árnyék játékának rögzítése, a fotózás teszi széppé és teljessé  az életünket.  Az  igazi   fotográfia   akkor  jön  létre,   amikor  a  fény belülről  jön. 


1245519144_98.jpg

Mondhatnám  azt  is,  hogy   „fénylátó-fénytudó",   vagy   talán  "fényvivő-fénylátó",  nem  is  tudom   akár  lehetnénk   egy  kis  túlzással  a    „fény mesterei"  is.   Olyan  emberek   akik  a  fénnyel,  a  fényért,  egy  esetlegesen  fénnyel   teli  jövőért  fotografálunk  nap mint  nap.  Mi  is  valójában az  a  fény  és  árnyék  játéka?   Nem  is  tudom,  hiszen  annyiféle   és  annyi  fajtája  lehet. Hiszen  megmutathatja   a  fény  természetét,  vagy  akár  felteheted  magadnak  azt  a kérdést  is,  hogy  mindig  hihetsz-e  a  szemednek  a  fény vagy árnyék  kapcsán. 


1257890969_03.jpg


Ha  pedig  már  itt  tartunk,  akkor  felmerülhet  egy  másik  kérdés  is,  mi  is  az  a  fény  és  milyen  fajtái  lehetnek ?

Tehát,  mi is az  a fény:

A fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás. Tágabb értelemben beleérthető az ennél nagyobb (infravörös) és kisebb hullámhosszú (ultraibolya) sugárzás is.


1265062621_27.jpg


A  fény  fajtái:

szórt fény (ideális),

éles fény, éles árnyék (napsütés, reflektorfény),

oldalfény, árnyékok derítése ellenkező oldalról,

ellenfény.

A mesterséges fény fajtái:
közvetlen vagy direkt fény,
közvetett,  ez- valahova tükröztetem a fényt, -vagy indirekt fény  szórtabb
 gömbbúra, vagy bordázott búrával-szétszórt vagy diffúz fényt  lehet elérni.

A megvilágítás lehet:

1. általános megvilágítás

2. helyi megvilágítás

3. )kombinált (az előző kettő együtt).1249544499_31.jpg

A  FÉNY  A  FOTOGRÁFIÁBAN:

A fotózás és a látás feltétele is a fény, amely mindig valamilyen fényforrásból indul, és egy adott közegben (pl. a levegőben) egyenes irányban terjed.  Különböző optikai tulajdonságú anyagok határfelületein azonban a nem merőlegesen beeső fénysugár megváltoztatja haladási irányát, megtörik. A fénytörés jelenségének köszönhető, hogy a domború (gyűjtő) lencsék képrajzolásra alkalmasak. A lencse felületét elérő visszavert fénysugarak úgy változtatnak haladási irányt, hogy a képfelületen elméletileg egy pontba érkeznek meg. A lencse a téma egy pontjából érkező és a felületét elérő összes fénysugarat képes hasznosítani egy adott képpont kirajzolásához. A téma másik pontjából érkező fénysugarak szintén az egész lencsefelületen keresztülmennek, csak egy másik képpontba érkeznek meg. A lencse által alkotott kép a valósághoz képest fordított helyzetű: fejjel lefelé áll és oldalfordított helyzetű.


1261332210_94.jpg


FÉNYÉRZÉKENYSÉG (ISO):

A fényérzékeny felület érzékenységét jelölő adat, mely megegyezik a régi ASA szabvánnyal. A fényérzékenység befolyásolja, hogy mennyi fény szükséges a helyes expozíció eléréséhez. Napfényben általában ISO100-200-at, árnyékban, bel térben ISO 400-800-at, rossz fényviszonyok között ISO 1600-at, vagy magasabb értékeket használunk. A film, illetve digitális kamera esetén fényérzékelő áramkör (CCR) (fény)érzékenysége határozza meg azt, hogy milyen fényviszonyok között tudunk a fényképezni.
Az ISO 100 az alapérték. Ha gépünk ennél magasabb érzékenységgel is rendelkezik, akkor kevesebb fénynél is fényképezhetünk. Ezt úgy érik el, hogy az elektronika felerősíti a fényérzekelőről érkező jeleket (képinformációkat). Azonban nem csak a hasznos jeleket, hanem a véletlenszerűen előálló zavaró jeleket (zajokat) is felerősíti, ami a kész képen szemcsézettség, elmosódottság formájában jelentkezik. (Ugyan úgy mint a hagyományos digitális filmnél.)
Az érzékenység csak úgy növelhető, ha az elektronika gondoskodik a hatékony zajszűrésről, ezért kerülnek drágába a magas ISO érzékenységű gépek.1261342937_24.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 4
Heti: 9
Havi: 3
Össz.: 96 828

Látogatottság növelés
Oldal: A FÉNY VILÁGA…..
KÉP,FOTÓ,STÍLUS....,VAGY AMIT AKARTOK ! FÉNYJÁTÉKOK ÉS SZÍNKÉPEK.... - © 2008 - 2023 - stilusvilaga.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »